Samen werken aan een
innovatieve, aantrekkelijke regio voor visserij en vishandel

Fryske fiskerij yn byld

Het hoofddoel van het project is om de duurzame initiatieven binnen de visserijsector in Friesland in beeld te brengen. Hierbij komen o.a. de veranderingen binnen de sector aan bod, waaronder de bouw van de Afsluitdijk, de sluiting van visgronden, instellen van visquota, veranderende wet- en regelgeving en wat de gevolgen hiervan zijn (geweest) voor de Friese vissers. Maar ook duurzame initiatieven, de ontwikkeling o.a. nieuwe vistuigen en het creëren van nevenactiviteiten en de samenwerking tussen visserij, milieuorganisaties, overheid en wetenschap.

De afgelopen tachtig jaar hebben zich in de visserijsector aangrijpende veranderingen voorgedaan. Zo werd tussen 1927 en 1932 de Afsluitdijk aangelegd waardoor zoet en zout water werden gescheiden, stroompatronen en tijverschil veranderden. Daarnaast zijn zeegrasvelden in de Waddenzee verdwenen, nutriënten in het water (nitraat en fosfaat) namen in de jaren ’60 sterk toe en aan de bloei van de visserij op de Waddenzee kwam aan het eind van de jaren ’80 van de vorige eeuw een eind. Gevolg: een grote inkrimping van de gehele visserijvloot. Maar in dit onrustig speelveld vinden toch ontwikkelingen plaats die hoopvol zijn. Binnen de visserijsector in Friesland worden de afgelopen jaren steeds meer goede, duurzame en innovatieve initiatieven ontwikkeld. Over al deze initiatieven gaat dit project. Van mosselzaadinvanginstallaties tot pulsvisserij, van het beheer van visbestanden tot educatieprojecten. Over de samenwerking tussen vissers, milieuorganisaties, overheid en wetenschap. De korte film/documentaire zal worden gebruikt om verschillende doelgroepen te informeren over de visserij in Friesland. Daarnaast kan de korte film/documentaire worden gebruikt in het onderwijs, ter educatie en zal het filmmateriaal worden ingezet via de reguliere communicatiekanalen van de projectpartners, waaronder plaatsing op de websites van de projectpartners en het gebruik van het filmmateriaal bij vakbeurzen en dergelijke.

Terug naar het overzicht
Projectleider
Egbert van der Tuin
Hoofdaanvrager
Ursa Major Services
Betrokken organisaties
Vissersvereniging ‘Ons belang’ Harlingen, Vissersvereniging ‘Hulp in Nood’ Zoutkamp, ScienceView, Stichting Waddengroep en de CPO Nederlandse Vissersbond–IJsselmeer U.A
Startdatum
maart 2013
Contactgegevens
Postbus 64, 8300 AB Emmeloord
0527 698151
secretariaat@vissersbond.nl
http://www.vissersbond.nl