Samen werken aan een
innovatieve, aantrekkelijke regio voor visserij en vishandel

Kleur aan de Friese garnalenvisserij

Het hoofddoel van het project is het versterken van het duurzame, eerlijke en ambachtelijke imago van de Friese garnalenvisserij:

  1. Het genereren van eerlijke en authentieke informatie van, voor en door de lokale garnalenvissers.
  2.  Het versterken van de communicatie met de doelgroepen toeristen, consumenten, scholieren en lokale horeca, met aandacht voor de beleving van garnalen en de garnalenvisserij.
  3.  Het verbeteren van de controleerbaarheid en tracking & tracing in de garnalenvisserij, om de verduurzaming in de garnalenvisserij te waarborgen en de transparantie te versterken. Achterliggende doelen zijn de versterking van het concurrentievermogen van een visserijgebied en het bieden van meerwaarde aan visserijproducten.

Het project ‘Kleur aan de Friese garnalenvisserij’ is gericht op versterking van het positieve imago van de visserijgemeenschappen Harlingen (met als thuishaven Harlingen) en Lauwersoog (Dongeradeel, waaronder Wierum, Anjum, Paesens Moddergat, Dokkumer Nieuwe Zijlen, Lauwersoog en Zoutkamp). Realisatie van de projectdoelstelling vindt plaats door het genereren van informatie over garnalenkotters, de garnalenvisserij en de natuur. Dit wordt samengevoegd tot sectorinformatie . Dit staat ten dienste aan de sector in de communicatie met consument en toerist, in overleg met overheden, banken en maatschappelijke organisaties, maar ook de basis vormt voor een op MSC aanvullend regionaal keurmerk/certificaat. Tevens biedt het project de mogelijkheid tot het meevaren op een kotter, het bieden van rondleidingen en workshops garnalen pellen aan boord van kotters en op visafslagen of in de haven aan (kleine) groepen scholieren en toeristen. Alsmede het maken van lesmateriaal over de garnalenvisserij, het ontwikkelen van informatieborden, brochures en toeristische routes. Authenticiteit, beleving van de Friese visserij staat hierin centraal. 

Terug naar het overzicht
Projectleider
Barbara Holierhoek
Hoofdaanvrager
Vissersvereniging 'Ons Belang'
Betrokken organisaties
Vissersvereniging 'Hulp in Nood', Ursa Major Services BV, Dienstencentrum Lauwersoog, Visveiling Urk en Visser Transport BV
Startdatum
augustus 2012
Contactgegevens
Marconistraat 3 – 3, 8861 NG Harlingen
http://www.hulpinnood.nl